Z przyjemnością informujemy o kolejnym sukcesie biologicznym w naszej szkole. Do etapu wojewódzkiego XIX edycji konkursu „Smak Ekologicznej Żywności” organizowanego przez Urząd Marszałkowski woj. mazowieckiego w Warszawie zakwalifikowało się 16 mazowieckich szkół podstawowych - 38 uczniów, w tym 4 uczennice PSP 34: Joanna Murdza kl. 7d, Hanna Kielska kl.7a, Julia Bienias i Lena Markwart kl.6b. Spośród uczestników konkursu wyłoniono po trzech laureatów (I, II, III miejsce) w każdej kategorii wiekowej. Wśród zwycięzców są nasze uczennice: Joanna Murdza z klasy 7d – Laureatka I miejsca w kategorii wiekowej kl. VII-VIII Julia Bienias z klasy 6b – Laureatka II miejsca w kategorii wiekowej kl. IV-VI. Uczennice wykazały się ogromną wiedzą z zakresu zagadnień rolnictwa ekologicznego, problemów związanych z wpływem skutków zmian klimatu i zanieczyszczenia środowiska na rolnictwo, jak również znaczenia żywności o podwyższonej jakości tj. certyfikowanej, a także bioróżnorodnośći, poszanowania żywności (food waste), nie marnowania żywności (zero waste), instytucji oraz organizacji zajmujących się ekologią i żywnością w Polsce i na świecie. Podczas konkursu dziewczynki uczestniczyły także w ciekawych wykładach i ćwiczeniach z zakresu rolnictwa ekologicznego i zdrowej żywności (min. rozpoznawanie roślin po nasionach) prowadzonych przez studentów SGGW w Warszawie. Serdecznie gratulujemy. Wyniki