24 października 2019 roku o godzinie 17.00 w Centrum Wolontariatu Międzynarodowego przy ulicy Kelles-Krauza 19 odbył się Wieczór Kuchni Europejskich. Reprezentanci Szkolnych Klubów Młodzieżowego Wolontariatu zgromadzeni przy SCM Arka prezentowali kuchnie wybranych krajów Europy. Nasi wolontariusze wraz z opiekunką p. Joanną Kaliszewską przygotowali menu kuchni włoskiej. Nie zabrakło samodzielnie wykonanych tradycyjnych dań. Wśród nich były: Lasagne di spinaci (lazagne ze szpinakiem),Spaghetii, Pizza con rucola e prosciutto (pizza z rucolą i szynką parmeńską z orginalnymi przyprawami włoskimi), Pizza con pomodoro, Mozzarella e basilico (pizza z mozzarellą, pomidorami i bazylią), Tiramisu, Panna cotta(deser),Cantuccini (ciasteczka wloskie),Crostata con marmellata di fragole (ciasto z dżemem truskawkowym i morelowym),Cannoli (deser z orzechami wloskimi), Tartufi di cioccolato con nocciole (czekoladowe trufle z orzechem laskowym), Insalata con spinaci (sałatka ze szpinakiem), Pomodori con mozzarella (pomidory z mozzarellą), Focaccia (ciasto kruche)), Prosciutto Dita dei piedi italiani (wloskie paluchy), Acgua con il limone e menta (woda z cytryną i miętą), Caffe ekspresso (kawa parzona podana w orginalnych filiżankach włoskich ) i wiele różnorodnych innych przysmaków włoskich. Pyszne dania i przemyślane dekoracje sprawiły, że przy naszym stanowisko było dużo smakoszy, którzy zachwycili się naszymi potrawami. Naszą kuchnię włoską prezentowali: Mattia Carboni- rodowity Włoch i Sara Sosnowska. W trakcie degustacji odbył się konkurs wiedzy europejskej. Zwycięzcą została wolontariuszka Antonina Kwiatkowska Dziękujemy wolontariuszom: M.Gałek i M.Gałek, K.Zimnickej, K. Cichockej,J. Piszczek, M.Piekarskiemu, L.Skórnickej, Ł.Morgaś, A.Kwiatkowskiej, Matti Carboni, S. Sosnowskieji i J.Szczyrek za reprezentowanie naszej szkoły. Moje ogromne podziękowania za zaangażowanie i bezcenną pomoc kieruję do rodziców: p. M. i J.Gałek, M.Piszczek,A.Kobzie, M.Zimnickej, M. i Z. Morgaś, M. Skórnickiej.