Zakończyła się XVIII edycja konkursu „Smak Ekologicznej Żywności” organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Warszawie. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół podstawowych województwa mazowieckiego. Spośród nich wyłoniono 11 zwycięzców w dwóch kategoriach wiekowych. Z przyjemnością informujemy, że wśród laureatów są  dwie uczennice naszej szkoły: Joanna Murdza z klasy 7d i Lena Skórnicka z klasy 7a. Celem konkursu było wzmocnienie edukacji ekologicznej w szkołach. Dziewczynki wykazały się dużą wiedzą na temat rolnictwa ekologicznego i poszanowania żywności, a także pojęć tj. zero waste czy permakultura. Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i strategii „Od pola do stołu”, wskazuje, że należy pilnie zmniejszyć ilość  pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, ograniczyć nadmierne nawożenie, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. 13 września 2021r. uczennice wraz z nauczycielką biologii Panią Eweliną Dębicką uczestniczyły w uroczystej gali wręczenia nagród w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie. Nagrodami w konkursie był cenny sprzęt elektroniczny. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Wyniki

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem